♡ izzah ♡: Trauma 2 : The Road-Bully

Saturday, June 30, 2012

Trauma 2 : The Road-Bully


Assalamualaikum

Entri ini adalah sambungan kepada entri ini.

Peristiwa kedua, malam 19/09/2011 yang mengujakan

Mengujakan?Haremjadah.Mengerikan ada lah.


Malam tu saya sekali lagi accident.Kali ni dengan chinese driver pula.Saya balik dari tempat kerja.Kali ini kerja kat Kluang,35km from my home.Jam pukul 10.22pm,lepas berhenti dekat traffic-light saya terus masuk ke jalan yang saya selalu lalu.Biasanya saya lalu situ without any harm.Tapi tak tahu kenapa malam tu malang sekali.Depan sikit dari simpang traffic-light yang tadi kira kira 200meter ada simpang masuk ke kanan,kereta di depan saya berhenti secara tiba-tiba langsung saya break emergency!Saya sedar yang kereta saya seperti terlanggar sesuatu.Tapi saya tengok ke depan,kereta depan saya OK je.Tak nampak kesan langgar pun.Saya fikir mungkin saya dah 'bunuh' anjing.hee..optimis betul!!

Then,saya teruskan jelah driving sebab mata memang slightly sleepy and nak cepat cepat balik tidur!Saya bagi isyarat ke kiri dan menyusup masuk ke lorong satu lagi sambil melirik mata tengok kereta depan saya tadi.Dalam gelap malam manalah saya tahu apa yang driver kereta tu buat.So,saya drive lah dengan senang hati.Keadaan jalan dalam bandar Kluang masa tu tak sibuk sangat,tapi dek kerana saya ikut laluan utama jadi saya kene bersaing dengan some other vehicles.



some views of Kluang

Tengah syok syok drive sambil layan cd caca marba yang digubah sendiri, tiba tiba saya nampak ada satu kareta main dem dem lampu kat kereta kereta depan dia.Saya buat tak tahu and assumed orang gila bawa kereta.Tiba giliran saya pulak kena dem..tapi kali ni dem nya lain betul,bukan sekali tapi berkali kali.Siap dengan bunyi hon lagi..sudaahhh!!..saya pun ke lorong kiri dan tuan punya kereta belakang tu potong saya dan keluarkan kepala dengan tangan bagi isyarat suruh saya berhenti tepi.Dalam hati "gila apa orang nih,tak ada bahu jalan macamana saya nak berhenti.bodoh!".Seriously,jalan cuma ada dua lane dengan laluan pejalan kaki siap batu bata kat tepi nun.Kalau saya berhenti,dah serupa berhenti tengah jalan!Tapi saya ikutkan je.Berhenti dan hidup lampu hazard.

Lepas tu?Saya stay je dalam kereta.Tengok gaya macam gangsta je orang yang keluar kereta tu.Cuak jugak lah!Apa hal pulak nih,aku takde hutang ah long,kereta yang aku bawak pun dah lama habis bayar,takkan laki boss kejar aku semata-mata aku gaduh dengan bini dia siang tadi?what the hek!!Ke orang jahat nak menyamun.aiseh.I'm in big trouble.SO BIG.

Few seconds later,baru saya cam,kereta ni yang kat depan saya lepas traffic-light tadi.Dipendekkan cerita,mereka datang dan blablablabla minta claim sebanyak RM 500 sebab belakang kereta mereka dah calar akibat perlanggaran tu.What?I bumb their car?Tapi saya tak nampak apa apa pun.Saya cuma kedepankan kepala sikit,dan saya nampak.Adalah sikit.Tapi.Tapi.Camne nak pastikan calar tu disebabkan saya?Fine.Saya explain,but they did not understand what I mean.And the couple keep bising bising kat telinga dengan melaungkan kata kata kesat (seriously,I hate that amoi yang muka dia sendiri pun takut ada hati nak takutkan orang!) "how we can trust u to pay us!where your ic!if u want to go to balai n make a report,then u paling teruk kena cause u langgar lepas tu u lari!".again,what the hek!Siapa langgar you?Even I tak nampak apa apa rosak or kopak dekat Honda you pun.aiseh men.Saya tetap duduk dalam kereta for my own safety.Disebabkan dah larut malam dan saya malas nak panjang cerita,saya u-turn untuk cari bank dan hulur rm500 in cash pada gangsta dua ekor tadi tu.Manalah tahu tiba tiba dia diorang buat dajal dan culik saya kalau saya tak ikut cakap diorang.Tak pun  diorang aim kereta saya and do something bad later.erkk!Takut juga pasal saya kerja kat kluang yang tak berapa nak besar ni setiaphari.

tak ada kena mengena!

heavenly workplace

Dan dan saya teringat pesan ayah on my first accident.If kena macam tu lagi,bayar pun tak apa.Janji kamu tak di apa apakan.Zaman sekarang ni orang macam2.Kalau nak buat report rasa susah,bagi je apa yang orang tu nak.Fine.Terbang RM500.Duit boleh cari,tapi nyawa saya tak.Serius gangsta chinese ni.

Esoknya cerita dengan hasben (masa tu bakal hasben) untuk redakan gusar dihati tapiii..hampeh sebab ini :
"kenapa pandai pandai bagi duit?Dah banyak kali pesan pergi balai pergi balai.Kalau buat report kena saman bayar RM300 je.Lain kali hati hati lah drive tu.Suka sangat settle sendiri.Tengok sekarang siapa yang rugi..bla bla bla bla bla.."

uhuk uhuk.Sungguh,saya benci road-bully.
and again,I am alone when the accident happen.
That would be my HUGE mistake,after that saya tak buat camni lagi dah.
Langgar?Balai terus.

* pictures taken from googles

2 comments:

nn lylyn said...

rm500 besar sgt la..awk mmg kena ketuk kaw2 ni... lain kali awk call dlu hubby/sedara2 lelaki/kwn lelaki/polis..baru selamat..

NurulizzaH said...

yeah.my mistake kan.don't worry,sy mmg dah x buat keje giler lagi...=)