Assalamualaikum
Jom main masak masak.Kali ni masak simple je.Tapi sedapnya sampai boleh makan jari wa cakap lu.Takmo?Tak apa.Takmo makan jari kita makan sudu saje.okay.
Bahan bahannya senang saje.Macam masak nasi goreng merah tu.
As usual,saya tak pandai membajet sukatan bahan masakan.Yang saya tahu lempar sana sikit tabur sini sikit.Tapi saya cuba bagi ingredients yang tepat mengikut sukatan ye.Kalau tak ok,adjust lah sikit sikit nanti.
✄1 mangkuk nasi
☂2 sb cili kering yang dah siap diblender (cili kering,bawang kecil,bawang merah,sedikit air)
♬5gm udang kering
☎2 pes tomyam
♛1 ekor sotong
✤2 ekor udang
❀20gm lobak
❥20gm kacang panjang
✉1/2 keping kek ikan
✎1 biji bawang merah
♪1 biji bawang putih
♥1 biji serai kecil
☁Bahan perasa secukupnya
Cara masak senang je.Tumbuk halus udsng kering,segala bawang dengan serai.Panaskan kuali dan tumislah bahan tumbuk sampai berbau bauan.Dah tu tambah cili kering kisar.Godeh godeh sampai kering.
Lepas tu masukkan sotong,udang,kek ikan,lobak dan kacang panjang.Masak sampai semua bahan sebati ye.Lepas tu masuk pes tomyam.Kalau kering sangat tambah air sikit.Tambah perasa sampai sesedap lidah.Kalau pakai pes tomyam adabi,tak payah garam pun tak apa sebab pes tu dah masin.
Siap bahan rencah,masuklah nasi semangkuk tu.Gaul macam biasa sampai semua butir nasi menjadi merah.(^___^).Siap!
No comments:
Post a Comment