♡ izzah ♡: Wannabe Florist at Floristika

Wednesday, June 27, 2012

Wannabe Florist at Floristika

Assalamualaikum

Fuhh!..Berpinau mata tengok fresh flowers yang dijual bundles kat Floristika Bangsar ni.Serius heaven if dapat pergi sendiri.Kalau floristika depan rumah,kompem masa kawen haritu berhabis ribuan ringgit kat sini.Semua nak letak fresh flowers bagai,dari pelamin,hantaran,bilik tidur,meja makan beradab,foyer,even makcik tukang hidang pun kena pakai fresh flowers atas kepala.LOL

roses

again

uuuuuoohh...red velvet




how beautiful the carnations~

wah!sweet williams pun adalaaaaa...



got eustomas also

so refreshing isn't it??

petals pun ada dijual here..

Memang gila.Sangat takjub dengan ciptaan Allah yang maha cantik ni.Seriously,B2B should using fresh flowers at least for their hand bouquet.Once in a lifetime kan,mahal sikit pun tak apa.Tapi floristika ni murah.Beli by bundle,satu bundle 20 stalk flowers,sangat menjimatkan.Tapi ada jugaklah yang mahal kot.Depends pada bungalah,iye dak?Masa majlis saya,kat Johor susah nak dapat fresh flowers yang cantik and imported macam kat sini.Few flowers yang saya beli masa kawen untuk hantaran,hand bouquets,guest  book table dengan bilik tidur dah lebih kurang lima ratus.hewhewhew.Geram betul!Tak apa,andam masih ada hutang satu baju dengan saya,masa photoshoot tu nanti saya nak beli bunga kat sini dan buat handbouquet cecantik.yeay!joy for a while.

inilah Floristika yang glamer tuuu

Tak tahu nak pergi macamana?Google saja.

Sedikit tips untuk B2B yang nak beli fresh flowers :

1 - Datang seawal pagi yang mungkin untuk dapatkan pilihan terbaik.Kalau boleh masa lori datang buat delivery dah tercanguk depan kedai.Sebab kalau pergi petang,kompem dah tak banyak pilihan dan bunga pun dah tak berapa nak fresh T__T

2 - Kalau cuaca agak panas dan perjalanan rumah dengan kedai agak jauh,siap siap lah bawak baldi yang diisi sedikit air untuk bagi flowers berenang dalam tu.Letak sikit je air,banyak nanti tumpah pulak dalam kereta.Dah satu kerja nak bersihkan.Huhu..oh!make sure aircond dipasang juga ye.Or should u use polystyrene box yang isi ais?either one.

3 - Pilih bunga yang lasak dan agak boleh bertahan lama macam gerberas,orkid,tulips,lily,chrysanthemum and margaret poms.Senang sikit nak dijaga.Kalau dah jadi pengantin,kompem sibuk memanjang dan tak akan ada masa spesifik untuk jaga bunga bungaan secara teliti.

4 - Sediakan tempat khusus untuk simpan flowers.Kalau dapat simpan dalam fridge lebih elok.Tapi kalau tak dapat,dalam bilik air pun boleh juga.Hand bouquet yang dah siap pun kena simpan dalam bekas isi air like vase,glass or dalam mug untuk pastikan ianya kekal segar.

5 - Pastikan ada penyembur.Cuma pakai pancit pancit yang orang guna untuk sirap pokok tu.Benda ni penting untuk kita sembur fresh water kat bunga bungaan kita yang dah siap gubah nun.

So,buatlah pilihan bijak.Some people would say that fresh flowers for wedding is just a wasting,but I said differently.Ianya bagai satu kepuasan.Cuba fikir,bila lagi kita nak bermain dengan ciptaan Maha Agung ni kalau kita bukan florist,wedding planner atau planters.Of course lah masa jadi pengantin.yeay!joy again..Jika anda mampu,apa salahnya!

Tetiba berangan jadi florist kat Floristika.Oh bahagia!

* all pictures sources from google


2 comments:

Cik Yaya said...

waahhh @o@ bnyknyer bunge..cntik2..
kalo la ade kt klang ni...nk g bngsar jao bebeno..hehe..;p ^,^

NurulizzaH said...

cantik kan Cik Yaya?!kite duk rawang,tp nak sgt pegi sini...hewhewhew