Assalamualaikum
Lama tak post resepi merapu kat sini.Hari ni nak tunjuk resepi pau daging.Yes,saya tahu ramai yang dah expert.Tapi takpa,saya nak jugak tunjuk untuk beginner.Hew hew hew.
Bahan doh :
300gm tepung gandum
3 sk yis
150ml susu segar/air (sejuk)
2 sb mentega
1 sb gula halus
1 sk garam
Bahan inti :
3 biji kentang bersaiz kecil (potong dadu)
100gm daging (potong kecik kecik)
2 biji bawang kecil*
1 biji bawang putih*
Segenggam ikan bilis*
2 sb lada kering kisar
2 sb serbuk kari (bancuh dengan air dulu ya)
Air secukupnya untuk mengempukkan daging dan kentang
Minyak untuk menumis
Bahan perasa seperti garam dan gula
(* ditumbuk bersama)
Senang je cara nak buat.Untuk bahan doh,campak campur semua dalam besen ke mangkuk ke bowl ke apa.Janji besar okey.Sebab u all nak kena uli puas puas dalam tu.Pakai bekas cinonet alamatnya terbang lah tepung yis semua tu.Uli semua sampai adunan or doh tak lekat kat tangan.Lepas tu bulatkan doh dan biar sejam.Kasi kembang banyak okey.
Sekarang buat inti pula.Buatlah kerja menumis macam biasa.Panaskan minyak,masuk bahan yang ditumbuk.Biar sampai naik bau.Masuk lada kering dan biar sampai naik bau lagi.Lepas tu masukkan air kari (serbuk kari + air).Biar sampai pecah minyak.Agak agak dah letup letup tu,masukkan kentang dan daging.Gaul gaul sikit dan biar sampai daging dan kentang empuk.Tambah air lagi supaya bahan tu cepat dan senang empuk.Bila dah empuk,masukkan bahan perasa secukupnya.Tak tahu kentang empuk macam mana?Alaa..u all tengok kentang tu macam kembang sikit dah okey lah tu..Biar beberapa minit lagi sebelum tutup api ye.
After all done,ambil doh dan buat bulat bulat.Masuk inti sekali.Tak payah banyak,satu sudu inti cukup ye.Then,bentukkan bulat.Biar doh kembang sikit lagi.Dalam 15 minit kot.Dah agak kembang,kukuslah dalam 15 ke 20 minit.Siap!!
No comments:
Post a Comment
NgomOnG2 ~~